Infolegal.ro

Legea 319/1944 privind drepturile sotului supravietuitor

ART. 1

Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;
d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;
e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga.

ART. 2

Liberalitatile facute de sotul predecedat nu vor putea trece peste jumatate din drepturile prevazute la art. 1, in favoarea sotului supravietuitor.

ART. 3

Sotul supravietuitor este obligat sa raporteze liberalitatile ce a primit prin acte intre vii de la sotul sau, cand vine in concurs cu copiii sau cu descendentii lor.
Aceeasi obligatie o au si copiii si descendentii lor fata de sotul supravietuitor.

ART. 4

Sotul supravietuitor care nu are o alta locuinta proprie, va avea pana la executarea iesirii din indiviziune si in orice caz, cel putin timp de un an de la incetarea din viata a sotului sau, in afara de dreptul de mostenire potrivit dispozitiilor de mai sus, un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din succesiune.
Sotul supravietuitor nu va fi obligat sa dea cautiunea prevazuta de art. 566 din Codul civil. Dreptul de abitatie nu va putea fi cedat sau incheiat, chiar si in cazul prevazut de art. 572, alin. II C. civ.
Comostenitorii sotului supravietuitor vor putea cere restrangerea dreptului de abitatie in cazul cand locuinta nu va fi necesara in intregime.
De asemenea, ei vor avea dreptul de procura sotului supravietuitor locuinta in alta parte.
Daca sotul supravietuitor si mostenitor nu se inteleg asupra procurarii locuintei sau restrangerii abitatiei, instanta competenta va judeca imparteala averii, va hotari de urgenta in camera de consiliu.
Dreptul de abitatie inceteaza, daca sotul supravietuitor se recasatoreste inainte de executarea iesirii din indiviziune.

ART. 5

In cazurile prevazute la art. 1 pct. b – d inclusiv, sotul supravietuitor va mosteni, in afara de partea sa succesorala mobilele si obiectele apartinand gospodariei casnice, precum si darurile de nunta.

ART. 6

Dispozitiile art. 676 din Codul civil modificate prin art. 4 din Legea impozitului progresiv pe succesiuni, din 28 iulie 1921, prin care s-a restrans ordinea succesorala pana la gradul al IV-lea inclusiv, sunt si raman in vigoare.

ART. 7

Dispozitiile privitoare la dreptul de mostenire al sotului supravietuitor in Ardeal si Banat, precum si orice alte norme contrare prezentului decret-lege, in afara de dispozitiile mai favorabile prevazute de legea nr. 609 din 1 iulie 1941, pentru vaduvele da razboi, sunt si raman abrogate.

EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL NR. 133 din 10 iunie 1944

 • mda..ce sa zic!

 • Ion

  in cazul in care la succesiune sunt : sotul supravietuitor si singura sora a decedatului, care punct din lege este aplicabil ? b) – 1/3 sau c) 1/2
  daca la momentul casatoriei sotul decedat A AVUT imobil + suprafata de pamant aferent constructiei, dovedite cu acte, acestea intra la acel 1/3 sau 1/2 ca mostenire pentru sotul supravietuitor ?
  multumesc

 • Anda

  Sigur c) 1/2.

 • Titi

  Daca sotul nu este trecut in acte la apartamentul sotiei ce mosteneste avand in vedere ca aceasta are si un frate? Multumesc.

 • marian

  daca sotul a decedat si sotia are testament lasat de sot si pe mostenirea de la parinti lui. acest testament poate fi atacat in instanta de fratii lui? precizez ca nu au copii.

 • Costin Maria

  daca sotul mi-a lasat testament ca-mi doneaza mostenirea lui fratii au dreptul la ea? Pot sa atace testamentul?

 • Dana

  Daca tatal meu decedat a avut inainte de casatorie un apartament si l-a vindut dupa casatorie,si a cumparat o casa in care a locuit cu cea de a doua sotie,aceasta are dreptul la toata casa in care au locuit?Mentionez ca ci apartamentul a fost cumparat de catre tatal meu cu multi ani inainte,dar l-a vindut dupa ce s-a recasatorit si pe urma a cumparat casa ca bun comun.Multumesc

 • DAN

  prezentati niste cazuri concrete ca si exemple ,probleme pe care le-ar putea putea rezolva studentii la seminare pentru ca oamenii simpli si nu numai , nu inteleg termeni ca ascendenti,colaterali,drept de abitatie etc.)

 • gutner

  buna seara ,eu am facut azi un partaj conventional cu fostul sot si el a cedat partea lui din apartament ,eu sunt casatorita de 4 luni cu un cetatean elvetian dar nu am schimbat inca actele ,,iar actul de partaj s-a incheiat cu numele de avut inainte de casatorie ,,,as dori sa stiu daca acutalul sot are draptul la apartamentul obtinut din prima casatorie
  Va multumesc

Parteneri
Baroul Dolj
Baroul Olt
Baroul Maramures
Baroul Suceava